Dictionar personalitati, meditatii, maxime - Gaius%20Lulius FEDRU%20(PHAEDRUS)


Gaius%20Lulius FEDRU%20(PHAEDRUS)

Nume: FEDRU (PHAEDRUS)
Prenume: Gaius lulius
Nationalitate: latina

Date despre nastere
Tara: Macedonia Macedonia
Continent: Europa de Est
An: 15 (i.e.n.)
Date despre deces
Tara: Italia Italia
Continent: Europa de Vest
An: 50
Gaius lulius FEDRU (PHAEDRUS)
A trait 35 de ani.

Activitate:
Scriitor latin de origine traca. A trait intre anii 15 i.e.n. - 50 sau 53 e.n. A scris fabule care aparent imita lucrarile lui Esop, dar care se remarca prin pregnanta naratiunii si vigoarea caracterizarilor.
Numele latin al lui Fedru a fost, probabil, Gaius lulius Phaeder. Ceea ce indica apartenenta sa la categoria libertilor, care adoptau de regula prenumele si numele gentilic al stapanului si transformau in supranume, cognomen, numele pe care il purtasera ca sclavi. Datele despre viata lui Fedru, consemnate chiar de fabulele lui, sunt putin numeroase si nesigure. Astfel, nu stim ia ce data s-a nascut: poate pe la 15 i.C. Cum ne reliefeaza prenumele si gentilicul fabulistului, ca si titlul operei, „Fabulele esopice ale lui Fedru, libert al lui August", Phaedri Augusti liberii Fabuiae Aesopiae, Fedru fusese sclav imperial, eliberat candva de August insusi. Fabulistul era destul de instruit, cunostea atat literatura latina, cat si cea greaca si dezvoltarea artelor plastice antice. Dar ca sclav - si in copilarie - el trebuie sa fi fost supus unor frustrari cumplite, sa fi nutrit resentimente puternice, care se reflecta in fabulele sale. Sub Tiberiu, Fedru l-a persiflat necrutator pe Seian, atotputernic favorit al imparatului si prefect al pretorienilor. Acesta, daca ar fi sa-l credem pe fabulist, i-a intentat un proces, in care a fost in acelasi timp acuzator, martor si judecator, incat Fedru a fost condamnat, probabil, la exil.
Intors la Roma, dupa moartea lui Seian, fabulistul continua sa-si publice opera si duce o existenta relativ calma. El dedica fabulele din cartile 3-5 unor personaje foarte influente, liberti ai imparatilor Gaius-Caligula si Claudiu, dar are totusi dusmani inversunati, critici ai operei sale, pe care ii ataca in unele din versurile alcatuite in aceasta vreme. Nu se stie cu exactitate cand a murit Fedru. Unii cercetatori cred ca s-a stins din viata in timpul domniei lui Nero, dar este probabil ca a murit in jurul anilor 50-53 d.C.


Categorii pentru Gaius lulius FEDRU (PHAEDRUS):
Literatura

Personalitati nascute in tara Macedonia Macedonia
Personalitati nascute pe continentul Europa de Est

Personalitati decedate in tara Italia Italia
Personalitati decedate pe continentul Europa de Vest

Personalitati aniversate in anul 15 - Evenimente din anul 15
Personalitati aniversate in anul 50 - Evenimente din anul 50

Personalitati din perioada 15-50 - Evenimente din perioada 15-50

Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!
Meditatii

www.recuperaridate.ro

Cautare personalitati in dictionar

Cursuri
Sondaje
Cazare Creare site

© Dictionar personalitati, meditatii, maxime

Dictionar   Meditatii   Creare site