Dictionar personalitati, meditatii, maxime - Radu BUZESCU


Radu BUZESCU

Nume: BUZESCU
Prenume: Radu
Nationalitate: romana

Date despre nastere
Date despre deces
An: 1610
Radu BUZESCU

Activitate:
Clucer (1595-1610), ostean vestit si diplomat de seama,a participat activ la eroica lupta antiotomana purtata de Mihai Viteazul la infaptuirea pentru prima oara a actului istoric al Unirii.Trimis in solie la Alba-Iulia Radu Buzescu determina in 1594 pe principele transilvanean de "lega juramant cu Mihai Voda ca sa fie nedespartiti unii cu altii" in lupta de aparare pornita impotriva turcilor.La 14 ian 1595 impreuna cu fratii sai si cu cetele cumandate de Radu Calomfirescu infranse pe tatari la Putinei .
O a doua victorie a lor la Stanesti acolo unde "au pierit si nepotul hanului cu multime de tatari" a fost castigata o saptamana mai tarziu.Radu Buzescu impreuna cu Udrea Banul a comandat ostile Jiului si ale Mehedintilor in batalia de la Selibar din 28 oct 1599 contribuind prin iscusinta si vitejie militara la obtinerea victoriei.El a facut parte alaturi de alti osteni de credinta din impunatorul ala cu care Mihai Viteazul - consfintind unirea cu Transilvania - a intrat in Alba-Iulia.
Dupa "ce au murit domnul lor" Mihai Viteazul,Buzestii au participat la inscaunarea lui Radu Serban.In timpul lui marele clucer Radu Buzescu dregator important si sfetnic de incredere a continuat sa detina un loc de frunte in viata politica a tarii.

Observatii:
In filmul Mihai Viteazul, cu Amza Pellea in rolul principal, apar Fraţii Buzeşti, cei 3 romāni viteji care l-au ajutat pe Mihai īn bătălii. Ei sunt intepretaţi de 3 actori cunoscuţi, Ilarion Ciobanu (Stroe Buzescu), Florin Piersic (Preda Buzescu) şi Septimiu Sever (Radu Buzescu).
Imagine: Mihai Viteazul (Amza Pellea) şi Fraţii Buzeşti.

Categorii pentru Radu BUZESCU:
Demnitari
Militari

Evenimente pentru Radu BUZESCU:

28/10/1599 - Batalia de la Selimbar
Mihai Viteazu reuşeşte să zdrobească oştirea trans ... [ detalii ]
Personalitati aniversate in anul 1610 - Evenimente din anul 1610

Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!
Meditatii

www.recuperaridate.ro

Cautare personalitati in dictionar

Cursuri
Sondaje
Cazare Creare site

© Dictionar personalitati, meditatii, maxime

Dictionar   Meditatii   Creare site